lauantai 28. elokuuta 2010

Nimessä ja veressä, Ilkka Remes

Kirjassa rikospoliisi Johanna Vahtera yrittää selvittää Pudasjärvellä tapahtuneita murhia. Hän on noin 30-vuotias. Hän on todella viisas ja tekee työnsä kunnolla. Hän on pääkaupunki seudulta ja pukeutuu itsensä mielestä muodikkaasti.
    Antti Korpi on Aaro Korven isä. Hän on myös poliisi, mutta toimii Brysselissä. Hänet pyydetään selvittämään Saara Vuorion kaappausta.
    Karri Vuorio on diplomi-insinööri. Kun hänen vaimonsa Saara Vuorio kaapataan Lähi-idässä, hän lähtee heti selvittämään asiaa itse, kun poliisitkaan eivät hänen mielestään tee asialle mitään. Hän rakastaa vaimoaan yli kaiken ja on valmis tekemään ihan mitä vain hänen puolestaan.
    Saara Vuorio on tutkija ja hän on saanut vihjeen Tuomaan evankeliumista. Hän lähtee hollantilaisen työkumppaninsa kanssa Lähi-itään. Heidät kuitenkin kaapataan. Saaran pitää puhua kameraan ja kertoa, että sieppaajat vaativat lunnaita.
    Launo Kohonen asuu Pudasjärvellä ja on Karrin ystävä. Hän on juoppo, mutta on silti hyvä ampumaan ja siksi metsästää paljon. Häntä epäillään Erja Yli-Honkilan ja Lea Alavoudin murhista, mutta ei silti ole murhaaja.
    Tomi Stenlund on myös Karrin ystävä. Häntä epäillään myös murhaajaksi, mutta se ei ole hän. Hän pitää matkailuyritystä Pudasjärvellä.
    Tuija Karam on murhaaja. Kukaan ei epäile häntä ollenkaan aluksi. Hän pitää Rafiq Karamin (aviomies) kanssa Keidas nimistä ravintolaa Pudasjärvellä.
    Ezer Kaplan haluaa tietää Saaran tutkimuksista, mutta Saara ei halua kertoa siitä mitään. Ezer haluaa auttaa vapauttamaan Saaran, mutta Karri epäilee häntä. Hän kuitenkin kertoo kuuluvansa Israelin turvallisuuspalvelun.

Kirjan yleisimmät tapahtumapaikat ovat Pudasjärvi ja Irak. Ilkka Remes kertoo kotisivuillaan, että Pudasjärvi on todella syrjäinen paikka Suomen pohjoispuolella, mutta ei oikeastaan yhtään samanlainen, mitä hän itse kertoo kirjassa.
    Saaran ja Karrin asunto on suuri ja hieno. Ainakin itse sain sellaisen käsityksen. Karri oleskelee siellä todella paljon ja hän mietiskelee siellä Saaran kidnappausta.
    Keidas on Tuijan ja Rafiqin yhteinen ravintola Pudasjärvellä, siellä ei käy yleensä ketään ja siksi sillä meneekin huonosti. Johanna käy aina välillä kyselemässä sieltä Tuijaa ja Rafiqia, jos he tietäisivät jotain murhista, mutta vastaus on aina ”Emme tiedä mitään.”
    Irakista Karri löytää Saaran. Remes kuvailee paikkaa kuumaksi, kosteaksi ja pimeäksi. Siellä on paljon terroristeja ja muita rikollisia.
    Ilkka Remes kuvailee miljöötä tarkasti. Pidän siitä, koska on kiva tietää missä henkilöt liikkuvat ja mitään ei jää epäselväksi kirjaa lukiessa.


Karri, Launo ja Tomi löytävät ruumiin. Ruumis on Erja Yli-Honkila. Johanna alkaa selvittää murhaa, mutta ei löydä vielä mitään vihiä siitä, kuka tämä voisi olla.
    Samaan aikaan Lähi-idässä Saara ja hänen tutkimusryhmä kaapataan. Hänen miehensä Karri rupeaa selvittämään asiaa. Karrin luona käy ulkomaalainen Ezer Kaplan, joka on kiinnostunut Saaran sieppauksesta.
    Taas surmataan yksi nainen. Johanna saa selville, että murhaaja on sama. Jokaiselta murhatulta on repäisty ristikoru kaulasta ja ammuttu päähän. Johanna alkaa epäillä Launo Kohosta, koska hän on kuullut, että hän on hyvä ampumaan ja ei pidä lestadiolaisista. (Murhatut ovat siis lestadiolaisia.) Kolmas nainen surmataan taas, Lea Alavouti. Kaikki kolme naista ovat parhaita kavereita keskenään. Saara Vuoria on myös heidän paras ystävä. He ovat päättäneen jo lapsina, että he ovat Sionin sisaria.
    Karri lähtee Irakiin Antti Korven kanssa. He tapaavat siellä Ezer Kaplanin ja Antti alkaa tosiaan epäillä häntä. Hän ei tosiaankaan pidä hänestä. Karri kuitenkin suostuu yhteistyöhön ja he saavat apuja Irakista.
    Johanna alkaa epäillä Launoa kunnolla, koska Launon yksi kivääri on hukassa ja hän väittää, ettei tiedä missä se on. Johanna tekee kotietsinnän Launon luo ja löytää kengät, joiden kengän jäljet ovat juuri samanlaiset, kuin Lean murhapaikalta lähtevien jälkien jäljet. Launon kivääri löytyy varaston katon rajasta. Johanna pidättää Launon, mutta on silti varma, ettei tämä ole murhaaja. Johanna kuitenkin alkaa epäillä Tuijan miestä Rafiqia, koska hän muka salailee jotain ja hänen suvussa on terroristejä.
    Karri ja Antti löytävät Saaran ja saavat hänet turvaan suurta rahaa määrää kohti. Kaikki muut Saaran työkumppanit on tapettu ja Saarakin on huumattu jollain aineella.
    Johanna alkaa saada asioita selville ja menee Rafiqin ja Tuijan kotiin. Hän näkee Tuijan koiran haudan ja huomaa, että sen alla on jotain. Hän kaivaa ja löytää muovipussit, jotka ovat olleet murhaajalla jalassa. Eli siis Tuija on murhaaja.
    Tuija tulee juuri kotiin terroristi miehen kanssa, hän on Rafiqin sukulainen, mutta Rafiq ei tiedä, että Tuija ja hänen sukulainen ovat tehneet murhan. He kaappaavat Johannan ja pitävät häntä vankinaan. Johanna saa tietää, että Tomille on tulossa amerikkalaisia lomalle ja ovat juuri tulossa bussilla. Tuija ja Rafiqin sukulainen aikovat räjäyttää bussin ja tehdä suuren murhan.
    Lentokentällä Suomessa Antti, Karri ja Saara törmäävät Tomiin ja Tomi pyytää heitä bussiin, koska siellä on tilaa.
    Bussissa amerikkalaiset ihastelevat maisemia, kun Tomi keskustelee ystäviensä kanssa. Bussin eteen loikkaa mies ja näyttää että hänellä on pommi. Mies on Rafiqin sukulainen. Tuija, Rafiq ja Saara näkevät, että bussi on pysähtynyt. Tuija nousee autosta ja menee bussille. Johanna kertoo Rafiqille, että Tuija on murhaaja. Rafiq ottaa aseen autosta ja tappaa sukulaisen. Tuija kuitenkin ottaa pommin ja käskee kaikki bussiin.
    Johanna ja Rafiq lähtevät autolla poliisiasemalle ja kertovat, että Tuija on murhaaja. Karri soittaa bussista Johannalle ja kertoo, että Tuija käskee bussia ajamaan kirkolle.
    Kirkolla Tuija huomaa, että siellä on lestadiolaisia ja hän inhoaa niitä. Hän käskeekin amerikkalaiset pois bussista ja käskee lestadiolaiset sinne. Mutta Johanna ja poliisit saapuvat paikalle. Saaran tutkimuskohde paljastuu, koska Tuija epäilee, että hänen miehellä ja Saaralla oli ollut suhde. Saaran on pakko selittää hänelle kaikki, ettei Tuija ampuisi Saaraa.
    Yhtäkkiä joku mies, ketä kukaan ei tuntenut, tulee paikalle ja ottaa Saaran tutkimuskohteen, joka oli ollut koko ajan hänen mukanaan. Saara lähtee juoksemaan hänen peräänsä, mutta mies repii sen palasiksi. Mies väittää olevansa Greenberg ja hänet oli lähetetty tuhoamaan Tuomaan evankeliumi. Saara jää itkemään lumihankeen. Tuija pidätetään ja hän joutuu vankilaan.

Minusta kirja oli todella hyvä, suorastaan mahtava! Pidän eniten jännityksestä ja tästä sitä löytyi! Remes on aivan huippukirjailija ja sen takia hän onkin minun suosikkikirjailijani, koska hän aina keksii mitä ihmeellisimpiä käänteitä kirjoihinsa ja osaa aina yllättää lukijan.
    Kun luin kirjan loppuun, olin harmissani, koska olisin vain halunnut lukea sitä koko ajan. Tässä oli niin hyvä juoni, että se ottaisi mukaansa ihan kenet vain. Aluksi itsekin olin varma, että Launo oli murhaaja, mutta kuitenkin Remes osasi keksiä siihen sopivan juonenkäänteen ja kaikki tavallaan alkoi alusta. Kirja oli hyvä juuri sellaisenaan. En ottaisi siitä mitään pois tai lisäisi, koska se oli täydellinen.
    Huonoa kirjassa ehkä oli vain se, että jotkin kohtaukset pitkittyivät liikaa, esimerkiksi kun kirjassa kerrottiin Jeesuksesta ja muista uskonnollisista asioista. En jaksa sellaista höpinää kirjassa, koska siinä ei tapahdu mitään.
    ”Nimessä ja veressä sisältää muiden kirjojeni tavoin paitsi mielikuvitukseni tuotetta, myös tosiasioita. Esimerkiksi 1940-luvulla tehtyjä Nag Hammadin ja Kuolleenmeren (Qumranin) tekstilöytöjä koskevat perusfaktat pitävät paikkansa, vaikka varsinkin Qumranin tekstikääröjä koskevat asiat saattavat vaikuttaa silkalta sepitteeltä.” Ilkka Remes kertoo kotisivuillaan. Tämä siis kertoo sen, että hän on etsinyt oikeasti tapahtunutta tietoa, ennen kuin on alkanut kirjoittamaan kirjaansa.


Kirja oli aivan mahtava!

4 kommenttia:

 1. Olet valinnut kirjan, jossa todella on monia käänteitä. Oma tekstisi selkiytyisi, jos selittäisit aluksi henkilöistä ylimalkaisemmin tai kertoisit henkilöistä juonireferaatin yhteydessä. Miljöökuvailusta voisi kertoa juonireferaatin jälkeen.

  Vielä kannattaa selvittää, miksi Tuomaan evankeliumi kiinnostaa Saaraa ja miksi löytö on pidettävä salassa. Lisäksi on hyvä kertoa, miksi joku haluaa tuhota Tuomaan evankeliumin.

  Raamatun mytologiaan liittyvät dekkarit ja trillerit, esimerkiksi Dan Brownin teokset, ovat nyt todella suosittuja. Oletko lukenut niitä?

  Tekstisi loppuosa on hyvä, sillä selität perusteellisesti, millaiset asiat ovat kirjassa mielestäsi kiinnostavia ja millaiset taas eivät.

  VastaaPoista
 2. Hyvä että sullakin on Remes. :D No siis olet kertonut kaiken tärkeimmän kirjasta ja jakanut juonen hyvin kappaleisiin, niin se on helpompi lukea ja ymmärtää. Lisäksi löytyy paljon omia mielipiteitä, joka on aina plussaa. =)

  VastaaPoista
 3. Hyvin kerrottu koko juttu. Oot kertonu hyvin henkilöistä ja tapahtumapaikoista. Juonikin oli kirjoitettu hyvin. MUCHO BUENO (;

  VastaaPoista
 4. En oo koskaan tykänny Remeksen kirjoista, mutta nyt aloin kiinnostumaan, koska kerroit tosta niin hyvin. God job!

  VastaaPoista